About Us

The Regeneration of the Battersea Power Station

A vision for a vibrant and thriving community
In 2012, Sime Darby Berhad, S P Setia Berhad and the Employees Provident Fund (EPF) acquired the Battersea Power Station for £400 million. The Malaysian Consortium plans to bring the Power Station, with its iconic tall white chimneys, back to life. It is truly one of the most ambitious projects that Sime Darby has undertaken. Located in Central London, the regeneration of Battersea Power Station and the 42 acre former industrial site on which it is located relies on a visionary and challenging masterplan which takes its influences from people and places all over the world.

Created by Uruguayan architect Rafeal Vinoly, the masterplan puts the historic, art deco Power Station at the heart of a vibrant new neighbourhood comprising shops, restaurants, offices, homes, and new riverside parkland. 

Designed to actively embrace the existing community and ensure an open, unencumbered aspect across the park onto the river, the masterplan knits together the commercial and residential uses via pedestrianised thoroughfares, cycle lanes, world-class landscape architecture and a duel level town square which takes its sinuous design cues from the Mulu Caves of Malaysia.

According to Kate Robinson, Senior Residential Property Manager, at Battersea Power Station Development Company, “The development is not one single entity, it is a true mixed used project spanning residential development, commercial offices, retail and leisure spaces, green open areas, and it’s an authentic historic and cultural landmark too.”
Development of the Powerhouse

Mike Grice is the Construction Director at Battersea Power Station Development Company and he has been a key player in the Battersea Power Station project.  

He shares that, “Battersea is what we call a Program of Works consisting of multiple interlinked projects in one location. This brings the need to constantly balance the competing needs and constraints (access, logistics, resources, programme, and finance) of each of the constituent projects to achieve a successful outcome for all parts. Battersea has many construction complexities with chimneys, retained facades, piling, and excavation next to the river. It’s a massive and exciting constructional challenge to complete possibly the largest regeneration project in Europe.”
Work on-site at Battersea Power Station project was celebrated in the presence of the Prime Ministers of Malaysia and the UK, and the Mayor of London on July 4th 2013. The overall project is divided into seven phases, and a range of specialist architects with different expertise will be brought on board to meet the various requirements for each of these, introducing diversity and interest.

One of the most exciting areas of the Battersea Power Station development is the development of a new High Street for London called The Electric Boulevard.  This dual level pedestrian thoroughfare will offer a spectacular gateway to the entire development, anchored by a brand new tube station.  
Gehry Partners and Foster + Partners, two of the world’s most innovative and renowned architectural practices have been chosen to collaborate in the design of this new high street: Gehry Partners is designing the buildings to its east while Foster + Partners is designing those to the west. Battersea will be architect Frank Gehry’s first permanent building in London and the first collaboration between the two firms. 
The Chimneys gets a makeover

The construction works for the Battersea redevelopment project also includes the renovation of the Power Station itself, involving the iconic chimneys being painstakingly rebuilt to the precise design and specification of the originals, but to modern structural standards.  This vast, complex piece of work will ensure they will remain an iconic London landmark. 

All four chimneys are being rebuilt from the base upwards, using the original method of construction so that they will be identical, only stronger, safer, and secure for generations to come. Paint samples were taken so that on completion they will be painted in exactly the same colour as their predecessors.

Parts of the original chimneys have been salvaged for re-use on the site, but whereas the original chimneys exhausted emissions from the coal-fired Power Station when it was operational, the new ones will exhaust range in uses from venting steam vapour through to accommodating a 110m high viewing platform.   
A Malaysian in London

In celebration of the site’s Malaysian ownership and the enduring relationship between the UK and Malaysia, Battersea Power Station will feature a new town square called Malaysia Square, which will be located at the tip of the High Street forming part of the southern entrance to the Power Station. The Malaysia Square will present an extraordinary environment with sinuous shapes conceived as a two level urban canyon with bridges and stairways inspired by Malaysian landscape and geology. 
The spaces will be clad with limestone, granite, marble, sandstone, gravel and dolomite striations that will lead people through the square. The different types of cladding are all found in Malaysia’s geology and the sculptured form would give the square is reminiscent of the stunning caves found in Gunung Mulu National Park (a UNESCO World Heritage site) in Sarawak, East Malaysia. 

Kamarul Ariffin Abdul Samad is the Chief Strategic Relations Officer at Battersea Power Station Development Company.  As a Malaysian involved in the project, he considers it a national service and failure is not an option. 

“There are many challenges to deliver on the promise of “Beyond Expectations” which include the needs to manage the stakeholders, costs and programmes. There just aren’t other buildings that is unique like the Power Station and to transform this historical landmark into a world class icon is a very complex engineering process which requires hard work, ingenuity and creativity. Not a day is the same in managing this massive and complex mixed development project,” shares Kamarul. 
A vision for a vibrant and thriving community

To further enhance the power station’s role in bringing together and nurturing the community, the Battersea Power Station Foundation was established, to support organisations working to make a real difference to local people living in Lambeth and Wandsworth. The Foundation fund projects that bring communities together around a common purpose to create new opportunities and provide the momentum for positive, sustainable social change.

Another noteworthy initiative of the project is the Battersea Academy of Skills Excellence (BASE), which will ensure that the abundance of jobs that will be created by the redevelopment project, will benefit local communities, playing a role in building the community’s economy. BASE will provide a direct route into the huge pool of jobs, apprenticeships and training roles within Battersea Power Station’s new town centre and commercial hub. The council’s Work Match recruitment team is embedded within the academy and together they will ensure Wandsworth residents are first in line for new vacancies and have the specialist support and training they need to take full advantage. 

The ambition for this development is to create a vibrant and holistic new town centre where people come to live, work, socialise, enjoy the arts, explore the shops, experience the Power Station or simply stroll along the riverside walkway to the adjoining Battersea Park. The transformation of Battersea Power Station – this familiar and much-loved silhouette on the London skyline – is set to revitalise this forgotten corner of central London.

“All major regeneration schemes have a life greater than normal projects in that you know you are creating a community where people will live work and play, this brings complexity but also great satisfaction. I have watched Battersea since its original decommission and demolition - it’s fantastic to be part of the team that’s finally bringing this iconic destination back to life,” shares Mike. 
View Sitemap