Terms and Conditions

Personal Data Protection Act 2010 Notice

  • English
    Personal Data Protection Act 2010 Notice
    Collection, Recording, Storage and Retention of Personal Information


    Sime Darby Berhad (“we” or “us” or “our”) is currently taking an exercise to comply with the Personal Data Protection Act 2010. The Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) is an Act that is passed by the Malaysian government to regulate the processing of personal data in a commercial transaction. To comply with the Act, we are required to manage the personal data that we collect from you.

    The purposes for which your personal data may be used are, but not limited to:-
    • Internal record keeping
    • To provide services to you
    • To improve our products and services
    • To customize this website according to your interests
    • To enable you to provide goods or services to Sime Darby
    • To assess your job application
    • To administer your participation in any contest/programme related to the public organized by us
    • To conduct internal activities
    • To send you festive messages, promotional message and special offers based on your privacy preferences
    • To better understand your needs as our customer
    • For security and fraud prevention purposes
    • For the purposes of statistical analysis of data 
    • For profiling your preferences
    • For finance and marketing activities
    • For the purposes of our corporate governance
    • To send you event invitations based on selective events
    • For the purposes of complying with the Companies Act 1965
    • For the purposes of inclusion in media engagements and / or any relevant or related events
    • For the purposes of us preparing guest invitations, registration and / or sign-ups for our events
    • For the purposes of printed and on-line publications 

    (collectively, “the Purposes”) Your personal data will be collected from various on-line forms available during your visits to Sime Darby’s website, existing guest lists, business cards, guest books and / or any events organised by us and / or any of the Group (as hereinafter defined).

    You may be required to supply us with your name, company’s name, address, country, telephone numbers, fax numbers and email address.

    If you fail to supply us with such personal data, we may not be able to process and/or disclose your personal data for any of the above Purposes.

    Please be informed that your personal data may be disclosed, disseminated and/or transferred to companies within the Sime Darby Group (including the holding company, subsidiaries, associated, related and affiliated companies as well as their subsidiaries, associated and affiliated companies, both local and international), whether present or future (collectively, “the Group”) or to any third party organizations or persons for the purpose of fulfilling our obligations to you in respect of the Purposes and all such other purposes that are related to the Purposes and also in providing integrated services, maintaining and storing records.

    To this end, we are committed in ensuring the confidentiality, protection, security and accuracy of your personal data made available to us. It is your obligation to ensure that all personal data submitted to us and retained by us are accurate, not misleading, updated and complete in all aspects. For the avoidance of doubt, we and/or the Group and/or its employees or authorized officers or agents will not be responsible for any personal data submitted by you to us that is inaccurate, misleading, incomplete and not updated.

    Further, we may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is made available by you to us and you hereby agree to use your best endeavours to do so.

    You may at any time after the submission of your personal data to us, submit your request for access to your personal data by submitting such request to us at the address stated below in the event:
    1. you require access to and/or wish to make corrections to your personal data subject to compliance of such request for access or correction not being refused under the provisions of the Act and/or existing laws;
    2. you wish to enquire about your personal data; and
    3. you are no longer agreeable to us retaining, holding or storing your personal data. However, please note that this may result in us not being able to properly perform or discharge our obligations to you.

    Personal Data Protection Officer

    Group Communications and Corporate Affairs
    17th Floor, Wisma Sime Darby,
    Jalan Raja Laut,
    50350 Kuala Lumpur.
    communications@simedarby.com

    Any personal data retained by us shall be destroyed and/or deleted from our records and system in accordance with our retention policy in the event such data is no longer required for the said Purposes.

    We trust that you will consent to the processing of your personal data and that you declare that you have read, understood and accepted the statements and terms herein.
  • Bahasa
    Notis Akta Perlindungan Data Peribadi 2010
    Pengumpulan, Rakaman, Penyimpanan dan Pengekalan Maklumat Peribadi


    Sime Darby Berhad (“kami”) sedang menjalankan satu usaha untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) adalah suatu Akta yang telah diluluskan oleh Kerajaan Malaysia untuk mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial. Bagi mematuhi Akta tersebut, kami dikehendakki untuk menguruskan data peribadi yang kami kumpulkan daripada anda.

    Tujuan penggunaan data peribadi anda adalah untuk, tetapi tidak terhad kepada:-
    • Penyimpanan maklumat
    • Untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada anda
    • Untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan kami
    • Untuk menyesuaikan laman web ini mengikut citarasa anda
    • Untuk membolehkan anda menyediakan produk dan perkhidmatan kepada Sime Darby
    • Untuk proses penilaian permohonan kerja anda
    • Untuk mentadbir penyertaan anda di dalam mana-mana pertandingan/program yang kami anjurkan
    • Untuk menjalankan aktiviti-aktiviti
    • Untuk menghantar mesej-mesej perayaan, promosi atau apa-apa tawaran istimewa
    • Untuk menghantar jemputan tertentu
    • Untuk lebih memahami keperluan anda sebagai pelanggan atau tetamu kami dalam majlis kami
    • Untuk tujuan keselamatan dan pencegahan penipuan
    • Untuk tujuan analisis statistik data
    • Untuk tujuan memprofil keutamaan anda
    • Bagi maksud mematuhi Akta Syarikat 1965
    • Untuk aktiviti kewangan dan pemasaran
    • Untuk tujuan tadbir urus korporat kami
    • Bagi maksud kemasukan dalam tugasan media dan / atau mana-mana majlis yang berkaitan
    • Bagi maksud menyediakan jemputan tetamu, pendaftaran dan / atau mendaftar untuk acara-acara kami
    • Bagi maksud penerbitan bercetak dan penerbitan dalam talian kami

    (secara kolektif, “Tujuan-Tujuan tersebut”)
    Data peribadi anda mungkin dikumpulkan daripada borang-borang di dalam talian semasa anda melayari laman web Sime Darby atau dikumpulkan daripada senarai tetamu yang sedia ada, kad perniagaan, buku tetamu dan / atau mana-mana acara yang dianjurkan oleh kami dan / atau mana-mana syarikat di dalam Kumpulan (seperti yang ditakrifkan kemudian daripada ini)

    Anda mungkin diperlukan untuk membekalkan kami dengan nama anda, nama syarikat, alamat, negara, nombor telefon, nombor faks dan alamat emel.

    Sekiranya anda gagal untuk membekalkan kami dengan data peribadi tersebut, kami mungkin tidak dapat memproses dan/atau menzahirkan data peribadi anda bagi mana-mana Tujuan tersebut di atas.

    Sila maklum bahawa data peribadi anda boleh didedahkan, disebarkan atau dipindahkan kepada syarikat-syarikat di dalam Kumpulan Sime Darby (termasuk syarikat induk, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dan syarikat-syarikat sekutu mereka tempatan dan juga antarabangsa), samada pada masa sekarang atau pada masa hadapan (secara kolektif, “Kumpulan”), atau kepada mana-mana organisasi pihak ketiga tujuan memenuhi tanggungjawab kami kepada anda berkaitan dengan Tujuan-Tujuan tersebut dan dan juga tujuan-tujuan yang berkaitan dengan Tujuan-Tujuan tersebut serta dalam menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan bersepadu, penyelenggaraan dan penyimpanan rekod-rekod.

    Untuk tujuan ini, kami komited dalam memastikan kerahsiaan, perlindungan, keselamatan dan ketepatan data peribadi anda yang dibekalkan kepada kami. Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa kesemua data peribadi yang diserahkan kepada kami dan disimpan oleh kami adalah tepat, tidak mengelirukan, dikemaskini dan lengkap dalam semua aspek. Bagi mengelakkan keraguan, kami dan/atau Kumpulan dan/atau pekerjanya atau pegawai yang diberi kuasa atau ejen tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang data peribadi yang diserahkan oleh anda yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemaskini.

    Di samping itu, kami boleh meminta bantuan anda untuk memperolehi persetujuan daripada pihak ketiga yang data peribadinya telah dikemukakan oleh anda kepada kami dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk berbuat demikian.

    Anda boleh, pada bila-bila masa selepas penyerahan data peribadi anda kepada kami, mengemukakan permintaan untuk akses kepada data peribadi anda dengan mengemukakan permohon tersebut kepada kami di alamat seperti di bawah jika:
    1. anda memerlukan akses kepada dan/atau ingin membuat pembetulan kepada data peribadi anda, tertakluk kepada pematuhan permintaan untuk akses atau pembetulan itu tidak ditolak di bawah peruntukan Akta tersebut dan/atau undang-undang yang sedia ada;
    2. anda ingin membuat pertanyaan mengenai data peribadi anda;
    3. anda tidak lagi bersetuju dengan kami memegang, menyimpan atau mengekalkan data peribadi anda. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa ini mungkin menyebabkan kami tidak dapat melaksanakan atau menunaikan tanggungjawab kami kepada anda.

    Pegawai Perlindungan Data Peribadi
    Kumpulan Komunikasi dan Hal-Ehwal Korporat
    Tingkat 17, Wisma Sime Darby
    Jalan Raja Laut
    50350 Kuala Lumpur
    communications@simedarby.com

    Sebarang data peribadi yang dikekalkan oleh kami akan dimusnahkan dan/atau dipadamkan daripada rekod dan sistem kami selaras dengan dasar pengekalan yang terpakai oleh kami jika data tersebut tidak lagi diperlukan bagi Tujuan-Tujuan tersebut.

    Kami percaya bahawa anda akan memberi persetujuan untuk pemprosesan data peribadi anda dan anda mengaku bahawa anda telah membaca, memahami dan menerima pernyataan-pernyataan dan terma-terma yang terkandung di dalam ini.
View Sitemap